Nieuws

Het Scheepvaartkwartier Rotterdam

Scheepvaartkwartier Rotterdam
Elke maand lichten we een aantrekkelijk Rotterdams werkgebied uit. Deze keer is dat het Scheepvaartkwartier in Rotterdam. Het gebied is rijk aan historie, leuke bedrijven en geweldige horecagelegenheden. Waar kan je het best lunchen? Wat zijn de beste kantoorruimtes? Wie moet je kennen in het Scheepvaartkwartier om een succesvol gevolg aan je onderneming te geven? Lees dit bericht en kom erachter.

“Het Nieuwe werk”
Het Scheepvaartkwartier is vanaf 1847 door de stadsarchitect W.N. Rose aangelegd. Dit nieuwe stadsdeel werd “Het Nieuwe Werk” genoemd. De witte monumentale panden aan de Westerkade/Javastraat dateren uit 1865 en zijn daarmee één van de eerste gebouwen van het Scheepvaartkwartier. In dezelfde periode is door de Gemeente, naar ontwerp van de bekende tuinarchitecten Zocher, Het Park aangelegd.

Historie van het Scheepvaartkwartier
De Veerhaven  en de nabijgelegen Parklaan, vormen met de monumentale bouw van de periode rond 1900, het centrum van het Scheepvaartkwartier. Oorspronkelijk lag ook de Westerhaven en de Zalmhaven  in dit gebied. De Westerhaven is rond 1910 gedempt tot de tegenwoordige Calandstraat.  De Zalmhaven is pas op een latere periode gedempt. Gelukkig is een groot gedeelte van het Scheepvaartkwartier intact gebleven bij het bombardement op 14 mei 1940, enkel het gebied rondom de Willemskade en het gebied rondom de huidige Erasmusbrug werd hevig getroffen. In het Scheepvaartkwartier  staan ongeveer 100 Rijksmonumenten. Het is hiermee de wijk met de meeste Rijksmonumenten in Rotterdam.

Wist je dat: op de plaats van het kolossale kantoorgebouw aan de Van Vollenhovenstraat 3 een prachtige kathedraal stond? Deze de bombardementen heeft overleefd maar nadien toch gesloopt is voor nieuwbouw?

Wonen in het Scheepvaartkwartier
Bij het ontstaan van het Scheepvaartkwartier vestigde zich zeer vermogende Rotterdammers in de kapitale panden, waaronder de kolenhandelaar D.G. van Beuningen (1877 - 1955), bankier Marten Mees (1828 – 1917) en zoetwarengigant Louis Jamin (1881 – 1953). Later werd het merendeel van de monumentale panden in gebruik genomen als kantoorruimte.  Bewoning is op dit moment voornamelijk geconcentreerd in het gebied tussen de Veerhaven en de Erasmusbrug, deze zone is ook aangewezen als hoogbouwzone. De laatste jaren worden ook steeds meer kantoorruimten weer herontwikkeld tot woningen, waardoor oude en nieuwe panden elkaar  op een smaakvolle wijze afwisselen.

Wonen in de toekomst
Er wordt nog steeds gebouwd in het Scheepvaartkwartier. In 2020 zal bijvoorbeeld de Zalmhaventoren gereed zijn. De toren wordt maar liefst 215 meter hoog en is onderdeel van een nieuwbouwplan dat moet gaan zorgen voor 475 nieuwe woningen in Rotterdam. Tevens wordt het grootschalige kantorencomplex aan de Van Vollenhovenstraat 3 herontwikkeld tot 200 appartementen. Deze nieuwe ontwikkelingen zullen zorgen voor een aantrekkelijke mix van chique-maritiem wonen en werken.

Werken in het Scheepvaartkwartier
Van oorsprong zijn er voornamelijk scheepvaart- en handelsondernemingen in het Scheepvaartkwartier gevestigd. De Veerhaven, Westerhaven en Zalmhaven deden daadwerkelijk dienst als havengebied. De Veerhaven ontleent zijn naam aan de veerdienst naar Katendrecht. Tegenwoordig zijn in monumentale kantoorpanden diverse ondernemingen gevestigd, denk daarbij aan advocatenkantoren, vermogensbeheerders, zakelijke dienstverleners, creatieve bedrijven en nog steeds diverse scheepvaartondernemingen. Er zijn zowel mogelijkheden voor kleinschalige en eenmansbedrijven als grootschalige bedrijven zoals Vopak, Anthony Veder en Stolt Nielson. Een ieder voelt zich klaarblijkelijk thuis in de sfeer van het Scheepvaartkwartier. Werken met uitzicht op de Maas of het Park of de dynamiek van het Westplein is geweldig.

Wist je dat: het gebied tussen de Westzeedijk en de Parklaan de “Muizenpolder” wordt genoemd als verwijzing naar de vroegere muizenplaag in dit gebied?

Ondernemen in het Scheepvaartkwartier Rotterdam
Als je wilt ondernemen in het Scheepvaartkwartier dan móét je lid zijn van de Vereniging Ondernemers Scheepvaartkwartier (VOS). De vele netwerkbijeenkomsten, het jaarlijkse voetbaltoernooi en het Sfeerhaven Jazz Festival bevorderen het uitstekende ondernemersklimaat. De bijeenkomsten vinden voornamelijk plaats bij lokale horecagelegenheden zoals Meatclub, Quartier du Port, Nul10, Harbour Club en het Wereldmuseum.

Recreëren
Het Scheepvaartkwartier is rijk aan tal van leuke horecagelegenheden. Of je nou zin hebt in een snelle lunch of uitgebreid diner het is er allemaal te vinden.  De omgeving van het Westplein is het sociale hart van de wijk, rond het middag en avonduur is het hier gezellig druk in horecazaken zoals Visser en Ko, Grand Café Loos en Restaurant Nul10.  Een stukje verder op, aan het begin van de Van Vollenhovenstraat, is in een oud pakhuis het Westelijk Handelsterrein gelegen met een diversiteit aan leuke restaurants. Aan de Parkkade vindt je de legendarische Ballentent waar menig bekende Rotterdammer zijn echte Rotterdamse gehaktbal nuttigt met een gezellig terras dat uitzicht biedt over de Maas.

Work hard - play hard
De Parklaan verbindt de Veerhaven met het park aan de Euromast. Het Park geeft het Scheepvaartkwartier de juiste “work hard play hard” verhouding. Zo kan je tijdens het werk in je pauze even een wandeling maken of ga je lunchen bij Parqiet of the Harbour Club. Of even snel een bootcamp les tussen de bedrijven door of in het weekend? Ook daar leent Het Park zich uitstekend voor! Jaarlijks is het Scheepvaartkwartier toneel voor vele grote evenementen zoals de Wereldhavendagen (1-3 september), Het Bevrijdingsfestival (5 mei) en Oranjebitter (28 april) .

Wist je dat: het Altantic Huis aan het Westplein een van de eerste bedrijfsverzamelgebouwen van Nederland was? En dat dit gebouw de eerste ondergrondse parkeergarage van Rotterdam heeft?

Kantoorruimte in het Scheepvaartkwartier Rotterdam
Schaub en Partners Bedrijfshuisvesting heeft het geluk om zelf  kantoor in het Scheepvaartkwartier te houden. Ook heeft Schaub & Partners een groot aanbod kantoorruimte in het Scheepvaartkwartier  zoals de Parklaan 26, Parklaan 46, Van Vollenhovenstraat 35, Veerhaven 7, Westplein 11, Westplein 12-14, Westplein 55 en de Willemskade 18. Stuk voor stuk historische panden in een geweldige omgeving. Voor het volledige aanbod kijkt u op onze website.