Nieuws

Waalhaven Rotterdam

Waalhaven Rotterdam
Elke maand lichten we een aantrekkelijk Rotterdams werkgebied uit. Deze keer is dat de Waalhaven in Rotterdam. Dé plek waar maritieme logistiek en industrie samenkomen. Waar kan je het best lunchen? Wat zijn de beste kantoorruimtes? Lees verder en kom erachter.

Petroleum haven
De Waalhaven omvat het gebied ten westen van Charlois in Rotterdam-Zuid. Aan de noordzijde grenst de Waalhaven aan de Nieuwe Maas, aan de zuidzijde aan de A15. De geschiedenis van de Waalhaven gaat terug naar het einde van de 19de eeuw toen aan de sluisjesdijk als eerste ter wereld een opslag van petroleum werd gevestigd. Dicht bij de stad maar toch op een veilige afstand was destijds de gedachte.  In 1908 werd begonnen met het graven van de Waalhaven. De locatie aan de Waalhaven werd  kort daarna niet langer veilig bevonden voor de petroleum opslag waarna deze tak verhuisde naar de Vondelingenplaat. De Waalhaven maakte op dat moment plaats voor kleinere industrieën.

Vliegveld Waalhaven Rotterdam
Het bedrijventerrein aan de zuidzijde van de Waalhaven was tot aan de tweede wereldoorlog in gebruik als vliegveld. Na verwoesting van dit vliegveld is hier een industriegebied ontstaan met langs de randen van het zuidelijke gebied ruimte voor kantoren.  Doordat de bouw van dit industriegebied pas ruimschoots na de tweede wereldoorlog op gang is gekomen zijn veel van de bouwwerken gebaseerd op plannen uit 1958. Hierdoor is een gedeelte van de bebouwing verouderd, maar gelukkig voert de Gemeente en het Havenbedrijf een actief beleid om het gebied te upgraden.

Wist je dat: Brasserie Waalhaven in de buurt van Rotterdam the Hague airport verwijst naar het oude vliegveld in de Waalhaven?

Herontwikkeling bedrijfsruimte
Het Havenbedrijf Rotterdam werkt samen met de gemeente Rotterdam om de Waalhaven te herontwikkelen. Het gebied krijgt een toekomstbestendig profiel. De twee partijen hebben een gunstig vestigingsklimaat voor ogen met een representatieve uitstraling. Het moet de verbinding tussen de stad en de haven gaan vormen. Zo wordt er draagvlak gecreëerd zowel bij bedrijven als bij inwoners. Dit alles willen zij bereiken door in te zetten op het aantrekken van logistieke, industriële, maritieme en andere haven gerelateerde bedrijven. Verder worden de openbare ruimte en bedrijventerreinen opgeknapt. Niet geheel onbelangrijk is veiligheid in dit afgelegen gebied. Het is veilig gemaakt door de inzet van cameratoezicht. Een intelligent systeem met o.a. kentekenherkenning waarborgt de veiligheid voor bedrijven en ondernemers.

RDM Rotterdam
Het voormalige shipyard van de Rotterdamse droogdokmaatschappij biedt tegenwoordig huisvesting aan educatie en onderzoek initiatieven. De RDM-campus ligt in het hart van de haven. De omliggende bedrijven uit de buurt hebben daar toegang tot cutting edge faciliteiten. Het gebied rond de RDM-campus is een leuke mix van startups en globale maritieme spelers. Zo komen startups met invloedrijke partners in contact en komen grote maritieme spelers aan nieuwe innovaties die helpen om de haven smarter te maken.

Wist je dat: het grootste zonne-energieproject van Rotterdam in de Waalhaven te vinden is? De circa 8000 vierkante meter aan zonnepanelen op het dak van het Rotterdamse koelbedrijf Frigocare is in bezit van Zon Exploitatie. Het project is goed voor 750.000 kilowattuur aan elektriciteit.

Lunchen in de Waalhaven
Als je op RDM-campus bent, dan moet je even langsgaan bij het Dokkaffee. Laat je niet van de wijs brengen door de buitenkant van het pand. Binnen is het ouderwets gezellig. Mocht je in buurt van de Waalhaven Zuidzijde zijn, dan kan je het best naar lunchcafé PortCity II gaan. Hier kun je terecht voor een bak koffie, ontbijt, lunch, borrel en take away voor meetings & events. Ook hebben ze een vergaderzaal beschikbaar. Dit gezellige café is te vinden aan de Waalhaven 19.

Waalhaven Oostzijde kantoorruimte
De Oostzijde kenmerkt zich door een aantal hoogwaardige kantoren, een uitstekende vestigingslocatie voor bedrijven met een binding met de haven. In het hoogwaardige en zeer efficiënte gebouw Dockworks 4 is nog circa 1.264m² (vanaf 270 m2) beschikbaar met voldoende parkeergelegenheid. De kantoorruimten bieden een adembenemend uitzicht over de haven. Het gebied heeft een goede verbinding met de rijksweg A15 (Europoort-Nijmegen) en is gelegen vlakbij het spoor. De noordzijde heeft een goede verbinding met de Maastunnel zodat zowel het centrum van Rotterdam als de rijksweg A20 (Gouda-Hoek van Holland) goed bereikbaar zijn.

Waalhaven Zuidzijde kantoorruimte
De Waalhaven Zuidzijde kenmerkt zich als bedrijventerrein. Schaub & Partners is een actieve speler op het gebied van kantorenvastgoed in de Waalhaven en heeft meerdere kantoorruimten aan de Zuidzijde beschikbaar. Neem bijvoorbeeld de Waalhaven Z.Z. 12, een representatief kantoorgebouw met huurmogelijkheden vanaf 311 m2. Of bekijk eens een van de meest bekende bedrijfsverzamelgebouwen van de Waalhaven: het “Pir Gebouw”, hier zijn reeds mogelijkheden vanaf circa 30 m2. Eyecatcher van de zuidzijde is “Port City”. Port City bestaat uit een project van vier moderne kantoorgebouwen. De gebouwen zijn gerealiseerd op een opgespoten stuk land en staan daarmee letterlijk in de Waalhaven! In gebouw Port City II is nog één kantoorruimte beschikbaar van circa 440 m2.
Heeft u interesse in het vestigen van uw bedrijf in de Waalhaven van Rotterdam? Neemt u dan vrijblijvend contact op met Schaub & Partners Bedrijfshuisvesting en informeer naar de mogelijkheden!